Wesley So i l'àrbitre d'escacs

Wesley So, actual número 8 del món, va perdre ahir per desqualificació a la novena ronda del campionat d'escacs absolut dels Estats Units. El jugador d'origen filipí va ser declarat perdedor després de menys de cinc minuts de començar i amb només sis jugades. L'àrbitre principal del torneig, Tony Rich, el va acusar d'incomplir de forma reiterada una norma que la majoria d'escaquistes ni tan sols saben que existeix: no es poden prendre notes durant la partida.

   El mateix Rich ha explicat que So ja havia estat advertit dues vegades, en partides anteriors, i que no va tenir més remei que aplicar tan insòlita decisió, sense precedents coneguts en els escacs mundial. La història és encara més sorprenent si es té en compte que l'ex filipí no intentava fer cap mena de trampes, sinó que es limitava a escriure missatges d'autoajuda, per romandre concentrat, com: «Fes servir el teu temps, en tens molt», «Roman assegut tota la partida. Mai t'aixequis» o «Comprova dues i tres vegades». Akobian, el rival de So a la partida, es va queixar del comportament del seu rival -va dir que el distreia- i l'àrbitre principal, després de consultar amb el seu col·lega Franc Guadalupe per telèfon, li va dir al jugador filipí que havia perdut la partida. So ha comunicat la decisió de recurrir a la decisió de l'àrbitre principal però no perquè li treguin la derrota sinó que únicament no li baixin els punts d'ELO que correspondria amb aquest resultat. Això ho fa perquè entre els primers del món hi ha molt poca diferència d'ELO amb una classificació apretadíssima i, en el seu nivell, cada punt és molt important per escalar o descendir posicions. Finalment So s'ha manifestat sobre en el tema a través d'una publicació al seu Facebook oficial: "He estat tenint problemes per concentrar-me així que vaig escriure una nota a mi mateix en un tros de paper (no el meu full de puntuació)... que deia: "Comprova dues i tres vegades i utilitza el teu temps. Akobian ho va veure i es va queixar a l'àrbitre i vaig ser declarat el perdedor. Ho sento, no sabia que estava en contra de les normes."

 

Wesley So

 

Varuzhan Akobian

 

La histórica planilla de la partida, interrumpida de forma abrupta. Fotos: Federación de EE.UU.

Foto de la planilla de la discòrdia

 

Foto ampliada de la planilla

 

Club Escacs Olot

Club esportiu creat el 1948 dedicat a l'ensenyament i la pràctica dels escacs a Olot.

correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Mitjà

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.