El GM Nigalidze pillat fent trampes Destacats

El GM Gaioz Nigalidze de 2566 punts d'ELO, guanyador del campionat de Geòrgia el 2013 i 2014, ha estat pillat in fraganti utilitzant un telèfon intel·ligent amagat en un lavabo mentres analitzava la seva partida en el 17è Open de Dubai, on juguen jugadors de la talla de David Howell (2687), Vladimir Fedoseev (2674), Igor Kovalenko (2665) o Tigran Petrosian (2660) i on hi ha un total de premis superior a 50,000$.

   Nigalidze, de Geòrgia, va ser capturat per oficials del torneig de consultoria un dispositiu amagat en un dels cubicles dels lavabos on es jugava el torneig durant la sisena ronda, quan jugava amb el GM Tigran Petrosian. El georgià portava quatre punts en cinc rondes i era un dels perseguidors més directes del lider. L'Àrbitre Internacional (AI) Mahdi Abdul Rahim, àrbitre principal del torneig, va rebre sospites de que Nigalidze utilitzava ajuda d'un dispositiu electrònic portàtil després de que el georgià s'aixecava ràpidament després de cada jugada en els moments claus de la partida. Quan els funcionaris inicialment van registrar Nigalidze no van trobar cap dispositiu amb ell. Però el director del torneig i l'àrbitre principal seguien sospitant que estava fent trampes. Al seguir-lo es van adonar que sempre utilitzava el mateix cubicle per anar al lavabo. Quan van revisar aquest cubicle es van trobar amb un telèfon mòbil i un auricular amagat darrere de la coberta amb paper higiènic. Al ensenyar-li a Nigalidze aquest va negar que fos el propietari del dispositiu però els funcionaris van obrir el telèfon intel·ligent i van descobrir que estava connectat a una xarxa social amb el compte del Nigalidze. També van trobar el joc que el georgià estava jugant contra Petrosian amb anàlisis inclosos.

   Recordar que aquest jugador va ser el guanyador del Campionat d'Escacs de Geòrgia Absolut l'any 2013 i 2014, i també es va coronar campió de l'Al Ain Classic al desembre passat davant de forts jugadors.

   Tigran Petrosian, el rival del trampós en el moment en que es va descobrir tot, va dir textualment després del que va succeir: 

   "Dubtava una mica sobre el meu oponent ja que després del torneig a Al Ain al desembre, en què tots dos vam participar juntament amb altres forts jugadors, va ser Nigalidze el guanyador. Durant la nostre partida al desembre en aquell torneig va anar al lavabo molt sovint, així com en aquesta ocasió, però a Al Ain no tenia proves, només podia fer conjectures. Avui en dia, s'han confirmat les meves sospites... 

   En el joc del dia d'avui, Nigalidze responia ràpidament als meus moviments i després literalment corria al lavabo. Dues vegades vaig fer els meus moviments amb rapidesa, així que no podia sortir corrents i els dos cops va cometre errors. Llavors vaig decidir mantenir un ull sobre ell. Em vaig adonar que sempre anava a visitar el mateix vàter, la qual cosa era estrany ja que en dues ocasions s'esperava a aquell quan n'hi havia que no estaven ocupats.

   Vaig informar a l'àrbitre principal de les meves creixents sospites i li vaig demanar que mantingués un ull en Gaioz. Després d'algun temps, l'àrbitre es va acostar i em va dir que havia comprovat el meu oponent i no van trobar res. Li vaig demanar tornar a comprovar Nigalidze de nou perquè jo ja estava segur que alguna cosa anava malament.

   Després de la meva queixa els hi vaig comentar que sempre utilitzava el mateix cubicle i en diverses ocasions els àrbitres van entrar en ell. El que van trobar va ser el telèfon mòbil amb els auriculars; el dispositiu s'amagava darrere de la paella i es cobria amb paper higiènic.

   Els dos estàvem asseguts a la junta, quan l'àrbitre principal es va acostar a Nigalidze i li va mostrar el telèfon mòbil, preguntant: "¿Això és teu?" Nigalidze esposar vermell, es va confondre i no podia dir res.

    L'àrbitre li va donar per perduda la nostre partida. Vaig anar a fora el recinte a l'aire lliure i em vaig acostar a Gaioz. Vaig pensar que m'anava a demanar disculpe, però ell només em va preguntar què passaria amb ell com a resultat."

 

Van demanar a Gaioz fer comentaris sobre la situació. El seu únic comentari va ser breu: "No tot el que va dir Petrosian és veritat".

 

 

Gaioz Nigalidze

 

Nigalidze al guanyar l'Al Ain Classic

 

Screen shot 2015-04-12 at 4.08.47 PM

La planilla i dispositiu del trampós

 

El dispositiu i la partida

 

Club Escacs Olot

Club esportiu creat el 1948 dedicat a l'ensenyament i la pràctica dels escacs a Olot.

correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.