Joaquim Bosch Codina

Si hi ha un soci que pot dir que ha viscut la trajectòria del nostre Club, aquest és el Sr. Bosch. "Excel.lentíssim Sr. Bosch" com molts socis l'anomenem, repetint un ritual de salutació que el reconeix com el soci més antic en actiu. Doncs aquest reconeixement pot arribar de mans institucionals i, finalment, la Delegació d'Esports de la Generalitat li concedeix la medalla al mèrit esportiu per la seva dilatada carrera esportiva, tant com ajugador com a directiu, colaborador, etc. Una bona notícia pel Sr. Bosch i pel nostre Club, que s'omple d'orgull al tenir entre els seus a persones com ell. Us traslladem un resum del currículum de la seva vida escaquista, en el ben entès que no és possible inquibir en aquestes planes la llarguíssima trajectòria d'aquest soci il.lustre.
 
 

JOAQUIM BOSCH I CODINA (18/8/1924 - 2/3/2021)

 

 En Joaquim Bosch i Codina va ser una persona afable, educada i sempre compromesa amb la nostra entitat, referent de moltes generacions de jugadors. Amb un estil de joc tàctic i de gran imaginació va estar el·logiat en moltes ocasions, arrancant comentaris positius dels grans mestres amb els que ha tingut l'oportunitat de jugar. El seu tarannar davant el tauler, l'ha portat a no donar per perduda cap partida, aconsseguint grans resultats gràcies a aquest esperit competitiu que sempre l'ha caracteritzat.
 
   En Joaquim Bosch va estar uns dels socis fundadors del Club Escacs Olot el 1948. Molt aviat va destacar en els tornejos locals, que va guanyar en moltes ocasions. Així, guanyà el seu primer Campionat Social a l'any 1953.

 Al 1957 quan treballava a la Companyia del Ferrocarril d'Olot a Girona, va organitzar un torneig entre totes les poblacions on passava el tren: Les Preses, Sant Esteve d'en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Les Planes, Amer....etc.

Però, com no tot són escacs, en Joaquim Bosch practica també el Tenis Taula, esport que l'entusiasma. Cap allà el 1950 participa en el Campionat Provincial i encara ara, practica amb els seus néts tot recordant aquells temps. I com que és un esperit inquiet i sembla que no en tingui prou, també forma un Club de Bàsket a Amer amb el que juga regularment.
 I si parlem de solidaritat i dedicació altruista, no podem passar per alt la posta en marxa de la delegació de Càritas a Olot, de la que seria el primer director.
 
Però, tornem als escacs...
 
 A l'any 1960 s'incorporà per primera vegada a la Junta Directiva del Club Escacs Olot, formant part com a vocal. L'any 1966 va accedir al càrrec de President que va desenvolupar durant els tres anys preceptius en aquells moments. Durant la seva presidència es varen impulsar els Tornejos Internacionals amb participació de Grans Mestres d'arreu del mòn que feren aparéixer el nom d'Olot en el mapa dels escacs internacionals per primera vegada, tornejos en els que també hi va participar com a representant local en les quatre primeres edicions.
 
 Els Tornejos Internacionals d'Olot varen marcar tota una època en els escacs locals i catalans. Comptaven amb la participació de 8 jugadors destacats del moment, a més dels representants del Club que tenien una oportunitat fantàstica de disputar partides amb alguns dels millors jugadors del panorama escaquístic d'aquells anys. Podem parlar de noms com el Gran Mestre William Lombardy, entrenador que fou de Bobby Fisher, la GMF Nona Gaprindashwili, Campiona del Mòn Femenina del moment; el GM Ljubomir Ljubojevic campió de la VII edició, jugador de l'elit durant molts anys; el GM suec Ulf Anderson, GM Miguel Angel Quinteros de l'Argentina, sense oblidar els espanyols: GM Arturo Pomar, GM Ricardo Calvo, GM Juan Manuel Bellón, el GM Díez del Corral, el MI Antonio Medina, Román Torán, conegut per la publicació diària de problemes d'escacs a La Vanguardia, etc. etc.
 
   Sota el seu mandat, l'any 1968, s'imparteixen, per primera vegada, classes d'escacs per a joves i mainada en edat escolar. Aquest seria l'inici d'una tasca de formació que acabaria donant els fruits en les temporades venideres, fent que els escacs olotins es posicionessin en els llocs capdavanters d'entre els clubs catalans i espanyols. La visió de la promoció dels escacs entre els més joves, quan aquesta disciplina era encara una activitat practicada únicament per adults, va ser decissiva per dotar el Club d'una pedrera de joves escaquistes que, passat el temps , seguirien l'exemple fomentant en les escoles el noble joc. Les classes es donaven els dissabtes a la tarda, i diumenge al matí al local del Club.
 
 
   Alguns anys més tard, aquesta iniciativa portaria a l'entitat, recolzada per l'Ajuntament i les associacions de mares i pares d'alumnes, a ser una de les primeres en oferir classes d'escacs a les escoles en horari lectiu. A l'any següent, començaren els primers Campionats Juvenils d'Olot, torneig que havia de servir per posar a prova els coneixements adquirits per els joves escaquistes.
 
   L'any 1969 va deixar la presidència, però va continuar colaborant amb la junta, amb el càrrec de secretari adjunt, i continuaria treballant amb la organització dels Tornejos Internacionals que es varen seguir disputant a Olot fins el 1974.
 
   La seva trajectòria escaquista és tant llarga com la del nostre Club. Plena d'èxits, tant a nivell individual com jugant per equips. A nivell individual destaquem les nombroses ocasions que va guanyar el Campionat Social i els diferents tornejos locals (veure curriculum). En la temporada 77/78 va col.laborar decissivament en la consecució del Campionat Provincial de Primera Categoría, la máxima categoria per equips, que va dur l'Olot B a Segona Divisió Catalana. Sense oblidar que, en ocasions, també va jugar en el primer equip, que acabaria sent Campió Absolut de Catalunya aquella temporada.
A hores d'ara, continua en actiu, defensant els colors del Club Escacs Olot com ho ha fet tota la vida.
 
   En resum, un gran jugador i una gran persona. Sempre disposada, sempre a punt, tant per defensar el Club, com per compartir la seva llarga experiència amb tots els que l'hem conegut. 

El 17 de juny de 2011 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Medalla al Mèrit Esportiu per la seva llarga i fecunda trajectòria esportiva.


 

CURRICULUM ESPORTIU

 

1945

 • Campió del Torneo de Ajedrez Regimental a Melilla.
 
 
1946
 • Campió de 1ª Categoria al Torneo Agrupación de Intendencia nº 10 - Melilla
 
 
1947
 • Participa en el Torneig Internacional de Melilla on coincideix amb el GM Arturo Pomar i el MI Antonio Medina. Era l'època del Servei Militar i es va classificar per aquest torneig al quedar campió del torneig que es celebrava cada any a la caserna.
 
 
1948
 • Participa en unes ‘Simultànies’ a Olot a càrrec del campió provincial Sr. Saura.
 
 
1953
 • Campionat Social Club Escacs Olot: Campió de 1ª categoría. Els campionats socials eren tornejos on participaven la majoria de socis de l’entitat. Normalment estaven dividits en tres categoríes: Primera, Segona i Tercera. Més endavant, quan la participació de socis es va fer més gran, es va crear la categoria Preferent.
 • Juga amb el Club Escacs Amer diversos matx per equips contra l’Olot (curiosament era soci dels dos Clubs...)
 
 
 
1955
 • Campionat Social Club Escacs Olot, 1ª categoria: Campió.
 
 
1956
 • Campionat Social Club Escacs Olot, 1ª categoria: Subcampió
 
 
1965
 • ORGANITZA EL CAMPIONAT LOCAL PER EQUIPS A OLOT: diferents penyes dels bars i centres culturals d’Olot disputen un trofeig patrocinat per cases comercials.
 • Campionat Absolut d’Olot : Subcampió
 
NOTA: El Campionat Absolut d’Olot, era un torneig estil obert on hi podia participar tothom sense distinció de categoria. Solia ser un dels tornejos més forts doncs hi participaven els millors jugadors del Club i donava opció als jugadors de categories inferiors a enfrentar-s’hi i, de tant en tant, a donar-los-hi algun disgust.
 
 • Participa a la “1ª Semana Nacional de Ajedrez de Olot”
 
 
 
1966
 • Campionat Absolut d’Olot: Subcampió
 • Participa a la “II Semana Nacional de Ajedrez de Olot”.
 
 

1967

 • Campionat Absolut d’Olot : Subcampió

 

NOTA: S’ha de fer constar la gran rivalitat (sana rivalitat) que, durant anys, hi va haver entre el Sr. Bosch i el que seria el seu successor en la presidència, Jordi Parés. Els darrers tres Absoluts els va guanyar Jordi Parés...
 
 
 
1968
 • Participa al “III Torneo Internacional de Ajedrez de Olot” aconsseguint 1.5 punts i un empat contra el Mestre Internacional portugués Joaquim Durao.
 • Campionat Social 1ª categoria: Campió.
 
 

1969

 • Participa al “IV Torneo Internacional de Ajedrez de Olot” assolint la 9ª plaça. En aquesta edició hi participen 3 Grans Mestres (O'Kelly, Marovic, Pomar) i 4 Mestres Internacionals (Torán, Bellón, Calvo i Ivkov).
 • Campionat Social: 3er. classificat.
 • ORGANITZA LA SETMANA DE LA JOVENTUT: Torneig amb els Juvenils locals més destacats.
 
 
1970
 • Torneig Obertura Obligada (Defensa Francesa): Campió.

 

 

1971

 • Campionat Social Cat. Preferent: Subcampió.
 
 
1974
 • Campió de Girona de 1ª Categoria per equips (la máxima aleshores) amb el Club Escacs Olot.
 • Campió de Catalunya de 1ª Categoria per equips al guanyar els Play-Off.
 
 
1977
 • Campió de 1ª Categoria Provincial amb l’equip de l’Olot ‘B’ i ascens a la 2ª Divisió Catalana.
 • El Club Escacs Olot li concedeix la insignia d'argent de l'entitat en reconeixement als mèrits assolits durant la temporada.
 
 
1987
 • Torna a formar part de la junta directiva del Club Escacs Olot, de la que era president Josep Mª. Mir.
 
 
1989 - 1996
 • Forma part del Comité Organitzador dels Tornejos Internacionals d'Escacs que es varen celebrar en vuit edicions i en els que hi va volcar tota l'experiència assolida en els anys seixanta.
 
NOTA: Els Oberts Internacionals d'Olot varen suposar un rellançament important en la vida escaquista local. Es varen disputar vuit edicions en les que varen participar un promig de 150 jugadors per torneig, sient la tercera edició la que més jugadors va aplegar: 220 jugadors representant 20 països diferents. Eren tornejos oberts a tots els jugadors amb llicència en vigor que es disputava durant nou rondes, una per dia. Solien comptar amb un nombre important de titulats internacionals: Grans Mestres, Mestres Internacionals i Mestres FIDE, així com els més destacats jugadors catalans i espanyols.
 
 • El 1996 en Joaquim Bosch es proclama Campió Absolut d'Olot.
 
 
 
1997
 • Forma part del primer equip de l'Olot, jugant a la Primera Divisió catalana.
 
 
1998
 • Cinquantè aniversari de la fundació del Club Escacs Olot. El Sr. Bosch, juntament amb altres 14 jugadors i directius es desplaça a Andorra per disputar un Matx per celebrar l'event. El Sr. Bosch guanya la seva partida i dóna mostres de la seva vitalitat en una demostració de natació a Caldea, on es varen relaxar els jugadors després del Matx.
 
 
 
1999 - 2021
 • El 2018 va rebre la insígnia de plata de la Federació Catalana d'Escacs. Fins la temporada 2020 va continuar participant, com a cada temporada, en el Campionat de Catalunya per Equips amb el segon equip del Club Escacs Olot, a categoría Preferent, actualment, la màxima categoria provincial.

 

 

Darrera modificació el 02 Mar 2021

Club Escacs Olot

Club esportiu creat el 1948 dedicat a l'ensenyament i la pràctica dels escacs a Olot.

correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Articles relacionats (per etiqueta)

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.